EVENEMENTEN BINNENKORT

Voor een totaaloverzicht van alle evenementen, zie voorstellingen!
EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ … OPENLUCHTTHEATER DE ZANDKUIL TE LOCHEM

Wanneer je in De Zandkuil arriveert, is het moeilijk om je voor te stellen dat dit prachtige openluchttheater negen jaar geleden nog in vervallen staat verkeerde. Tegenwoordig biedt De Zandkuil plaats aan 2000 bezoekers (950 op de tribune en ruim 1000 op het veld vooraan), en het theater ontvangt jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers. De geschiedenis van De Zandkuil begint in 1938  en zodoende bestaat het openluchttheater in 2013 al 75 jaar. Met de voorzitter van Openluchttheater De Zandkuil, Henk Harmsen, nemen we een kijkje achter de schermen.

Henk, hoe is dit prachtige theater eigenlijk tot stand gekomen?
De crisis van de jaren 30 leidde tot werkeloosheid en zodoende werd er in het kader van de werkverschaffing besloten tot de aanleg van het Twentekanaal. [Eh.. maar daar ging het nu toch niet over? red.] Jawel, want ook het openluchttheater van Lochem is in de jaren 30 ontstaan als werkverschaffingsproject. De toegang tot het eerste optreden was echter zo duur dat het publiek geheel bestond uit ‘hotemetoten’. Deze trend zette gelukkig niet door en al gauw trok De Zandkuil een gemêleerd publiek aan. In de oorlog werd het openluchttheater voornamelijk gebruikt door de plaatselijke gymnastiekverenigingen en de harmonie. Vanaf 1964 tot eind jaren 70 vierde De Zandkuil haar hoogtijdagen. In deze tijd werden vooral veel festivals georganiseerd in Lochem; het huidige Lowlands-festival kent zelfs haar oorsprong in openluchttheater Lochem!

En toen?
Vanaf begin jaren 80 raakte De Zandkuil een tijdje in verval. Negen jaar geleden werden de koppen bij elkaar gestoken en er werd besloten het openluchttheater nieuw leven in te blazen. Nadat de gemeente Lochem een flinke subsidie aan dit project had toegekend, kwam de boel goed op gang. Als eerste werd besloten om een hek tegen het vandalisme te plaatsen; dit was een serieus probleem waar het openluchttheater destijds mee kampte. Vervolgens werd Stichting Openluchttheater Lochem (STOL) opgericht. Vanaf dat moment is het openluchttheater opgebloeid en uitgegroeid tot “het mooiste plekje van Lochem” (volgens een verkiezing van dagblad De Stentor in 2008). Op oude foto’s is te zien waar De Zandkuil haar naam aan dankt. Het theater bevindt zich in een kuil; destijds stonden er nog niet veel bomen omheen. Dat is nu wel anders. Achter het podium en de tribunes bevinden zich verscholen paadjes, terrassen en blokhutten. Het is een sprookjesachtige omgeving, die naast het centrale podium plaats biedt aan andere plateaus om optredens e.d. te organiseren.


Nou Henk, dat ziet er mooi uit, dit theater! Niets meer aan doen, zou ik zeggen!
Tja, zo werkt het niet. Er is nog altijd veel werk te doen, vooral aan onderhoud. Elke zaterdag komen we met een groep vrijwilligers bijeen en aan dat onderhoud hebben we echt onze handen vol. We zijn trouwens nog steeds bezig met achterstallig onderhoud. Ook zal er in de toekomst gerenoveerd moeten worden om de boel draaiende te houden. Daarnaast zouden we graag over meer ruimte willen beschikken voor extra opslag.

Henk, je had het net over de vrijwilligers. Hoeveel vrijwilligers zijn er eigenlijk bij dit openluchttheater betrokken?
We werken met een groep van meer dan honderd vrijwilligers. Het is een hechte club. Gezelligheid is daarbij heel belangrijk. We doen ook heel veel voor onze vrijwilligers; we organiseren barbecues en andere gezamenlijke activiteiten. Contact met je vrijwilligers is essentieel. Sterker nog; je zou kunnen zeggen: geen vrijwilligers, dan ook geen theater.
De meeste optredens worden verzorgd door professionele bands, maar uiteindelijk wordt alles door de vrijwilligers georganiseerd. Elk jaar mogen hier maximaal twaalf activiteiten plaatsvinden. Dit heeft in de eerste plaats te maken met het geluidsniveau en de omliggende huizen/buren, maar voor onze vrijwilligers is het daarnaast ook wel prettig om niet altijd met het openluchttheater in de weer te zijn. Uitzondering op voornoemde regel (maximaal 12 voorstellingen) vormen de oecumenische kerkdiensten die hier zo nu en dan eveneens worden gehouden.

Hoe hebben jullie één en ander geregeld?
We hebben vier commissies; namelijk de Activiteiten-commissie, de Horeca-commissie, de Facilitaire commissie en de Onderhouds-commissie. Dan heb je nog het bestuur, bestaande uit zeven mensen. Van de vier commissies moet de Activiteiten-commissie de meeste werkzaamheden uitvoeren. Deze groep probeert namelijk elk jaar een zo breed mogelijk programma samen te stellen. Zo zijn er bijvoorbeeld popconcerten en festivals, zoals het Windstrekenfestival, jazzy avonden, klassieke evenementen en er is een kinderprogramma. Kortom: er is voor ieder wat wils. Dit jaar is er zelfs een reggae-festival. Ieder jaar vindt het openluchtspel plaats, dat tijdens vijf avonden wordt opgevoerd. Vorig jaar was dat stuk een tikkeltje serieus, maar dit jaar wordt het weer wat luchtiger. Verder vindt er dit seizoen voor de tweede keer een Zomertafelconcert plaats. Hierbij worden er buiten tafels neergezet om er te eten en tegelijkertijd muziek te beluisteren. Deze keer is de sfeer vrij jazzy; andere jaren zou het bijvoorbeeld best klassieke muziek kunnen zijn. En deze zomer hadden we natuurlijk een Alice-voorstelling in het kader van de Zomer van Alice.

Wat is een grote publiekstrekker van dit theater?
Hoogtepunt van het jaar vormt het evenement Winterwonderland. Dit winterse spektakel wordt omschreven als feeëriek, kindgericht en sprookjesachtig. Elk jaar komen er zo’n 4000 mensen op af. Populaire onderdelen zijn onder andere de draaimolen, de knutseltent, het wegtreintje Bello en natuurlijk de muziek, die op verschillende plekken in het openlucht-theater te beluisteren is. Verder worden de kinderen deze keer gestimuleerd om aan allerlei spannende avonturen deel te nemen, zoals een rit met de griezelbus en het volgen van een les in de goochelklas van Harry Potter. Ook worden er veel sprookjes uitgebeeld. Zestig acteurs werken er aan dit evenement mee. In de zomer beginnen de brainstormsessies al en uiteindelijk worden de ideeën gebundeld door Sander van Voorst. Dit jaar is het thema: verschillende landen en culturen, waaronder China, Oostenrijk en Engeland/Schotland (Harry Potter). De Zandkuil laat hier haar creativiteit op los en het resultaat zal te bewonderen zijn op 8 december 2012. Nu maar hopen op een beetje winterse neerslag…

Op welke wijze wordt er reclame gemaakt voor Openluchttheater Lochem?
Veelal door mond tot mond reclame, maar ook via de plaatselijke pers, lokale radiostations, flyers en posters. Focus TV is een lokale tv-zender die nog wel eens aandacht besteed aan Openluchttheater  Lochem. Verder maken we natuurlijk reclame op onze website
(http://www.openluchttheaterlochem.nl/). Op deze site is het tevens mogelijk om bij bepaalde activiteiten inspraak te hebben op de programmering. Voor het Windstreken Festival konden bezoekers van de site bijvoorbeeld kiezen uit verschillende bands. Daar is gretig  gebruik van gemaakt: het afgelopen jaar hadden we 450 hits.

Welk moment in Openluchttheater Lochem is je altijd bijgebleven?
Toen ik nog als politieagent werkte in Lochem, waren we eens in de buurt van het openlucht-theater, dat ik toen nog niet kende. Dat was in 1975. Het was ’s ochtends half 11. Opeens zagen we overal mensen en hoorden we muziek. Goede muziek ook. Ik weet nog dat ik dacht: “Wat klinkt dat lekker.” Het bleek om een optreden van de band Normaal te gaan, die toen met dit optreden door ging breken. Het publiek werd helemaal wild en het was één grote chaos. Vanaf het parkeerterrein hebben wij het optreden meegemaakt. De bandleden van Normaal komen overigens na al die tijd nog steeds elk jaar in De Zandkuil terug om er hun ‘verjaardag’ te vieren’.

Wat zou Openluchttheater Lochem willen weten van andere openluchttheaters?
Dat zou ik zo niet weten, maar wij vinden het sowieso prettig om contact te hebben met collega’s van andere openluchttheaters, bijvoorbeeld tijdens de Jaarvergadering van de VNO. Je kunt dan allerlei nuttige kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen. Ook de Nieuwsbrief vinden we heel informatief.

Heb je nog een Gouden Tip voor andere theaters?
Zorg in ieder geval goed voor je vrijwilligers! En zorg voor een prettige onderlinge sfeer; dat is uiterst belangrijk.

En dat de sfeer bij De Zandkuil er goed in zit, hebben we zelf van nabij mogen ervaren.

 >> naar nieuwsoverzicht
 
Contact